De Circulaire 1972

Abdissenbosch, februari 1972

AAN DE JONGEREN VAN ABDISSENBOSCH.

Zoals jullie misschien weten, wordt er in de maand mei in sommige omliggende dorpen elk jaar MEIFEESTEN georganiseerd door de dorpsjongeren;o.a. in de Groenstraat, Nieuwenhagerheide en Schinveld.
Dit houdt heel in het kort in: het roven van de mei-den, het uitroepen van koppeltjes en het uitroepen van een MEIKONINGIN(!) met tot slot het houden van een Meibal.

IS HIERVOOR BELANGSTELLING ONDER DE JONGEREN VAN ABDISSENBOSCH?

De fundamenten van Abdissenbosch zjjn weliswaar nog jong in vergelijking met de bovengenoemde dorpen,waar deze meifeesten historisch zijn gegroeid en de gebruiken van generatie op generatie behouden zijn gebleven, maar wij menen dat aan zulke meifeesten een steeds hechtere samenleving ten grondslag ligt.

Het Stichtingsbestuur van het Gemeenschapshuis doet nu een oproep tot alle JONGENS VANAF 17 JAAR EM OUDER, die vrijgezel zijn belangstelling hebben voor het oprichten van een “MEIGROEP” of “MEI-JONGENS”,om in het gemeenschapshuis samen te komen en wel op VRIJDAG 25 FEBRUARI A.S. OM 20 UUR.
Om aan een Meiviering van meet af aan gestalte te geven,hebben wjj het Hoofd der School, dhr. van den Hoff bereid gevonden onze jongeren te helpen bij de oprichting,de organisatie en het vormen van een bestuur, Heb je hiervoor belangstelling dan verwachten we je vrjjdag a.s. om acht uur in het Gemeenschapshuis.

Het Stichtingsbestuur van het Gemeenschapshuis.


In het kort.

MEI-JONGENS ABDISSENBOSCH ANNO 1972

WAT IS EEN MEIFEEST?
De Mei-jongens, een vereniging van ongehuwde jongemannen in het dorp, die minimaal 17 jaar zijn,organiseren in de maand mei het feest van de meikoningin en het Meibal.Een en ander kan echter alleen slagen als ook alle huwbare dochters uit de gemeenschap hieraan meedoen.
Reeds Adam in zijn paradijs ontdekte, dat, hoe mooi en kleurrijk zijn tuin ook was,een leven zonder bovengenoemde bloemen erg saai en kleurloos was- en hij gaf een rib om hierin verandering te brengen.
De voorbereidende werkzaamheden worden door de mei-jongens gedaan.Het begint met het samenstellen van paartjes,het zgn. koppelen. (op papier uiteraard) Iedere jongen krijgt zijn mei-meisje,waarbij rekening wordt gehouden met leeftijd, belangstelling, of hij of zij reeds in of buiten het dorp verkering hebben,enz, Dit werk doet het Koppelkes-comite,gevormd uit
leden van de Mei-jongens.

UITROEPEN.
Op de eerste zaterdagavond in de maand mei trekken de mei-jongens getooid met een strohoed, zingend en met muziek van deur tot deur. Bij ieder meisje,dat 17 jaar of ouder is, wordt
halt gehouden en bekend gemaakt wie haar mei-jongen is. In de komende dagen gaat die jongen bij haar thuis vragen,of ze met hem naar het meibal wil gaan.

WIE WORDT MEIKONINGIN?
De volgende zondtag trekken de mei-jongens weer van deur tot deur waarbij van de meisjes verwacht wordt, dat ze iets geven in de vorm van een paar eieren of geld. Het meisje,dat het meest gegeven heeft,wordt Meikoningin en is van nu af aan het middelpunt van de hele meiviering. Voor haar huis wordt diezelfde dag nog een meterslange, versierde den geplant, die er de hele meimaand blijft staan.De jongeman,waarmee de Meikoningin is uitgeroepen, wordt automatisch Meikoning.

HET ROVEN VAN DE MEI-DEN.
De den voor de meikoningin moet door de jongens in het geheim van te voren in het bos geroofd worden. Hiervoor komen ze op een avond bij elkaar, waarbij eerst moed wordt ingedronken.Is het roven van de den gelukt,dan wordt ze ergens op een geheim te houden plaats versierd en dag en nacht bewaakt,omdat het voor kan komen,dat bijv. een groep gehuwde mannen de den probeert te stelen en ze eerst tegen een losprijs (in de vorm van bier)
weer onbeschadigd wil teruggeven.

DE DAG VAN HET MEIBAL
De zondag van het meibal gaan de mei-jongens met de Meikoningin
in optocht naar de Hoogmis,waarna er bij de Meikoningin of in het
clublokaal een koffietafel plaats vindt. In de namiddag worden Meikoningin en Meikoning in een koets en met muziek, eventueel een escorte van ruiters te paard enz. door het dorp gevoerd.Bijv. op het kerkplein volgt dan de officiele kroning van de Koningin,waarna-de tocht verder gaat naar het clublokaal. Meikoninging en Meikoning openen hier het Meibal met een dans. Alle jongmannen komen met hun mei-meisje naar dit bal. Dat ieder ander ook welkom is, spreekt van zelf.